Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

info@eidikoifrouroi.gr

Άμεση Δράση Θεσσ/νίκης – εκπαίδευση ώρα μηδέν

Δοθείσης αφορμής των επικείμενων εκλογών Δήμων και Περιφερειών, θα εκθέσουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στην λειτουργίας μίας από τις σημαντικότερες Υπηρεσίες της πόλης μας, αλλά και γενικότερα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άρτια εκπαίδευση, βασισμένη στο φιλότιμο 
  Η Άμεση Δράση Θεσ/νίκης απαρτίζεται από εκατοντάδες Αστυνομικούς, οι οποίοι υπηρετούν είτε στην ομάδα Ζ ( Από τις πιο παλιές και αποτελεσματικές ομάδες), είτε στα περιπολικά Αμέσου Δράσεως ( από τα πιο έμπειρα πληρώματα, με αμέτρητες επιτυχίες), είτε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ( την υπηρεσία που κάποτε άλλαξε την αστυνόμευση της πόλης, δίνοντας στην λέξη” Άμεση” ολοκληρωμένο νόημα) και βέβαια όλους τους συναδέλφους που εργάζονται υποστηρικτικά και επιτελικά για όλη την Υπηρεσία. Όντας και ο ίδιος υπηρετών, επί 7 έτη, στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ (2010-2016) της πόλης και έχοντας ιδία άποψη επί  του πεδίου, αλλά και συνεχή επαφή με όλους τους συναδέλφους, είμαι μάρτυρας της πλέον εξειδικευμένης και καλύτερης εκπαίδευσης που διδάχτηκα σε όλα μου, έως τώρα, τα χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία.
  Με την δημιουργία της ΔΙ.ΑΣ. το 2010, έγινε μία τεράστια προσπάθεια από συγκεκριμένους εκπαιδευτές με συγκεκριμένο όραμα και παρά την ατελείωτη γραφειοκρατία που ακόμα βασιλεύει και κόντρα σε όλη την απαρχαιωμένη νοοτροπία των διοικούντων του σώματος σε οτιδήποτε καινοτόμο και πρωτοπόρο, κατάφεραν τότε να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό και έπειτα από λίγα χρόνια ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Με πάρα πολύ προσωπικό χρόνο και κόστος και ατελείωτη προσπάθεια, το αποτέλεσμα, για μας τους εκπαιδευόμενους, ήταν μοναδικά διδακτικό. Βέβαια , η κεντρική διοίκηση, ως… όφειλε, στην ραστώνη που χρόνια την διακατέχει, δεν φρόντισε να παρέχονται τα ελάχιστα απαραίτητα και έτσι η εκπαίδευση αυτή λάμβανε χώρα σε έναν κτήριο που μας παραχωρήθηκε, στο λιμάνι της Θεσ/νίκης, σε όροφο. Ένα κτίσμα του μεσοπολέμου ακατάλληλο, όχι μόνο για εκπαίδευση, αλλά και για απλή ύπαρξη. Παρά την δυσκολία, με πολλή εθελοντική δουλειά, ο συγκεκριμένος όροφος έγινε πρότυπο για τα έως τώρα δεδομένα της Αστυνομίας.
Κάντε στην… μπάντα!
  Η προίκα, αυτή, μεταλαμπαδεύτηκε και στους επόμενους εκπαιδευτές που, επάξια, αντικατέστησαν τους προηγούμενους. Μετά την ιδιωτικοποίηση μέρους του λιμανιού, έφτασε η ειδοποίηση πως σε κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποχωρήσει η λειτουργία της εκπαίδευσης  από τον συγκεκριμένο χώρο , έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για όποιο σκοπό είχε η εταιρεία που το ανέλαβε. Τότε, άρχισε η αναζήτηση ανάλογου χώρου από τους εκπαιδευτές, καθώς η Υπηρεσία και η νέα της διοίκηση  ενδιαφερόταν μόνο για την τιμωρία των συναδέλφων και όχι για την εκπαίδευση τους. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και σε χωράφι να γινόταν η εκπαίδευση, θα γραφόταν στους φακέλους των Αστυνομικών ότι αυτή έγινε και θα θεωρούνταν από τα κανάλια, που διοικούν μάλλον αυτό το κράτος, εκπαιδευμένοι, ώστε να κριθούν ανάλογα στα δικαστήρια., ως κατηγορούμενοι σε συμβάντα, ω μη γένοιτο!
Έφτασε, λοιπόν, σε μας το αίτημα αυτό και αρχικά μας υπέδειξαν, οι αρμόδιοι εκπαιδευτές,  έναν δημοτικό χώρο του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου ο οποίος έμοιαζε ιδανικός, βρισκόμενος σε μέρος που ήδη υπήρχαν τα καύσιμα της Αστυνομίας . Η Ένωσή μας κινήθηκε γρήγορα και ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο Ευόσμου Κο Μανδαλιανό. Σε συνάντηση που κάναμε, μας εξέθεσε την πρόθεση του να βοηθήσει ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν και τα σοβαρά προβλήματα αστυνόμευσης που αντιμετωπίζει στον Δήμο του. Του αναφέραμε τον συγκεκριμένο χώρο και μεταβήκαμε στο σημείο όπου και τον κατοπτεύσαμε, από κοινού. Έπειτα από μία εβδομάδα, περίπου , ενημερωθήκαμε από τον εν λόγω Δήμο πως ο χώρος αυτός δόθηκε με πρόταση του Δημάρχου και απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, στην… “Μπάντα της Αστυνομίας”!! Σημειωτέον ότι, ο Δήμαρχος δεν είχε καμία υποχρέωση απέναντι μας, όπως και απέναντι στην Χ Υπηρεσία και αναγκαστικά σεβαστήκαμε την απόφαση του να παραχωρήσει έναν δημοτικό χώρο στην “ΜΠΑΝΤΑ” και όχι στην εκπαίδευση των Αστυνομικών. Στην συνέχεια, μας πρότεινε έναν έτερο χώρο, ο οποίος έμοιαζε περισσότερο με στάβλο, παρά με χώρο για εκπαίδευση, επισημαίνοντας πως δεν θα διαθέσει κανέναν άλλον πόρο για μια πιθανή (δηλαδή απίθανη) ανακατασκευή του. Αισθανόμενοι ότι μας εμπαίζουν,  αποχωρήσαμε και αφήσαμε όλους τους αιρετούς να κριθούν στην ώρα τους.
Αντί επιλόγου 
  Παρά τις δυσκολίες, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε για μια ακόμη φορά την ανύπαρκτη ηγεσία, ψάχνοντας και ενοχλώντας οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει προς την εύρεση πιθανής λύσης.
Ομολογούμε, πως υπάρχει ο φόβος να μην βρεθεί λύση και να επιστρέψει η εκπαίδευση των Αστυνομικών στα όμορα χωράφια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσ/νίκης αλλά, τουλάχιστον εκεί, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, κατεβαίνοντας από το δωμάτιο του  πεντάστερου ξενοδοχείου που μένει, με έξοδα δημοσίου και μπαίνοντας στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο των 2500 κυβικών, του δημοσίου πάλι , θα βλέπει ξυρισμένους αστυνομικούς με τζόκεϊ, να εκπαιδεύονται!
Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή και ζοφερή πραγματικότητα της Υπηρεσίας και δεν μπορούν να την κρύψουν ούτε υπουργικές αλλά και ούτε πρωθυπουργικές κορώνες.
Αρχ/κας Βλαχούδης Χρήστος
Εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών