Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

info@eidikoifrouroi.gr

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

 

 

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 αντιπροσωπία του ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

   Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε με τον κ. Υφυπουργό, τέθηκαν από πλευράς της Ένωσης μας διαφορά θεσμικά και υπηρεσιακά ζητήματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα των συναδέλφων μας. Πιο συγκεκριμένα τέθηκε στον κ. Υφυπουργό το θέμα των εκτός έδρας αποζημιώσεων των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος  και ΔΡΑΣΗ, ενημερώνοντας τον για τον πλήρη εμπαιγμό τον οποίο υφίστανται οι συνάδελφοι των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς παρά την σαφή εντολή η οποία δόθηκε  από τον κ. Υπουργό σε προγενέστερη συνάντηση μας, ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα καταβολής τους, ουδεμία πρόοδος υπήρξε από τους αρμοδίους, με αποτέλεσμα να συνεχίζετε η μη καταβολή τους.

   Ζητήθηκε επίσης από πλευράς μας η επίσπευση της καταβολής του επιδόματος πρώτων ανταποκριτών στους συναδέλφους της Άμεσης Δράσης, καθώς επίσης και η διατήρηση της μονιμότητας του, ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης του έργου των συναδέλφων μας, ενώ ταυτόχρονα θίξαμε και τις γενικότερες ανισότητες του μισθολογίου και της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας του λειτουργήματος μας, ζητώντας της άμεση βελτίωση των απολαβών μας.

    Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών πως υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι αποσπασμένοι συνάδελφοι μας στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω του fly over να μετατεθούν σε αυτήν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, ενημερώνοντας τον κ. Υφυπουργό πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σκάνδαλο, καθώς οι συνάδελφοι μας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο της έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας από συναρμόδιους φορείς για ένα τόσο τεράστιο έργο στην πόλη, καταθέτοντας του ταυτόχρονα ως πρόταση η εν λόγω ενίσχυση να καλυφθεί από τους συναδέλφους της επαρχίας οι οποίοι ενισχύουν της ΓΑΔΘ με έξοδα δημοσίου, επιστρέφοντας άμεσα τους εντός ΓΑΔΘ συναδέλφους στις οργανικές τους θέσεις, ώστε να επανέλθει η οικογενειακή και υπηρεσιακή τους γαλήνη.

    Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης στάθηκε και το θέμα των συναδέλφων μας Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι στελεχώνουν τις ΟΠΠΙ, ζητώντας να επισπευθούν οι διαδικασίες ένταξης τους στις κείμενες διατάξεις του κώδικα μεταθέσεων και μοριοδότησης ώστε να απολαμβάνουν και αυτοί τα προνόμια τα οποία στερούνται εδώ και δυο χρόνια από την πρόσληψη τους, καθώς επίσης και την παροχή δυνατότητας στελέχωσης και άλλων υπηρεσιών όπως ΟΠΚΕ και  ΔΙΑΣ, ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.

    Επίσης έγινε λόγος και για την ανάγκη διατήρησης των μεταγωγών κρατουμένων, αποκλειστικά από την εξωτερική φρουρά των φυλακών ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και κατ επέκταση η εξοικονόμηση αστυνομικών δυνάμεων για την αστυνόμευση της πόλης και την πάταξη της εγκληματικότητας.

    Τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό την ανάγκη να επανέλθει το δικαίωμα των αποσπάσεων με έξοδα δημοσίου για τους συναδέλφους της ΓΑΔθ, καθώς σε μια εποχή που το εισόδημα του Έλληνα αστυνομικού παραμένει χαμηλό και με τις ανάγκες επιβίωσης να είναι αυξημένες, θεωρούμε αδιανόητο να εξαιρούνται οι συνάδελφοι μας και να υπολείπονται έναντι των συναδέλφων της επαρχίας  από τις δράσεις του Αρχηγείου, μη μπορώντας να τονώσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

  Τέλος διαφορά ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής με κυριότερο το διάτρητο σύστημα επικοινωνιών έκλεισαν την συνάντηση μας. Από πλευράς του ο κ. Υφυπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τα θέματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος μας δήλωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια βελτίωσης των εργασιακών μας συνθηκών, τονίζοντας πως μέσα από τον γόνιμο διάλογο μας θα δρομολογηθούν λύσεις με κάθε δυνατό τρόπο.

    Η Ένωση μας θα συνεχίσει το προσεχές διάστημα τις συναντήσεις με υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες ώστε να συμβάλει στην επίσπευση της επίλυσης των προαναφερθέντων θεμάτων.