Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

info@eidikoifrouroi.gr

Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

info@eidikoifrouroi.gr

Καθώς βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα πριν την κούρσα των εκλογών, γινόμαστε, για ακόμη μία φορά μάρτυρες μιας ιδιαίτερα σουρεαλιστικής πραγματικότητας. Είμαστε, πιθανόν, η μοναδική χώρα στο ηλιακό μας σύστημα, ίσως και στο σύμπαν, που ίδια συμβάντα έχουν διαφορετική κατάληξη νομική αν συμβούν προεκλογικά ή όχι προεκλογικά. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα δύο τελευταια γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα και προκάλεσαν, αδίκως, πολιτική σύγκρουση. Φυσικά και αναφερόμαστε στο περιστατικό με τον γερανό της αστυνομίας και στο συμβάν με τους εκφοβιστικούς πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕ. Για καλή μας τύχη, στην άμοιρη αυτή συμπρωτεύουσα μετά τα δύο αυτά συμβάντα περνούσαμε συντηρητική εκπαίδευση και έτσι νομοτελειακά είχαν την τιμητική τους στις συζητήσεις και στις αναλύσεις με τους εκπαιδευτές. Κάνοντας ένα θεωρητικό μάθημα περί ενέδρας ενημερωθήκαμε από τους εκπαιδευτές μας πως όταν κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα και δεν μπορείς να κάνεις ελιγμό διαφυγής λόγω των συνθηκών ( βλέπε κόσμο στον δρόμο) τότε με το όχημα περνάς μέσα από τα εμπόδια της ενέδρας . Μοιραία, μετά από αυτή την ενημέρωση τέθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με το συμβάν του γερανου της αστυνομίας. Στο χρονικό σημείο αυτό δεχθήκαμε το πρώτο χαστούκι.

— Είναι σύννομο να το κάνετε αλλά εξαρτάται τι αντικτυπο θα έχει στα κανάλια (ακούσαμε)
Χωρίς να θέλουμε επ ουδενί να θίξουμε την ωμή ειλικρίνεια των εκπαιδευτών αντιληφθήκαμε πως στην χώρα αυτή ισχύουν οι νόμοι ανάλογα με την βαρύτητα που θα δώσουν τα κανάλια και καταλάβαμε πως ουσιαστικά ο νόμος είναι τα τηλεοπτικά πάνελ και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες τους.
Διαμαρτυρόμενοι προς τους εκπαιδευτές μας δεχθήκαμε το δεύτερο χαστούκι ειλικρίνειας και προστασίας τους.
— Παίζει ρόλο που έχουμε εκλογές σε ένα μήνα περίπου.
Άκουσον άκουσον! Σε μία λεγόμενη ευρωπαϊκή χώρα ο νόμος εξαρτάται από την προεκλογική περίοδο, και αυτό εμείς πρέπει να το δεχτούμε και να το συνυπολογίζουμε στις αστυνομικές μας ενέργειες.
  Προχωρώντας στα μαθήματα φτάσαμε στο σημείο που ακούσαμε πως όταν εχθρικό πλήθος θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα τότε προβλέπεται εκφοβιστικός πυροβολισμός ως μέσο διαφυγής. Όπως είναι λογικό στην κουβέντα μας μπήκε το δεύτερο περιστατικό από την ΑΣΟΕ. Η ωμή ειλικρίνεια ξανά πήρε την θέση της στην συζήτηση και ακούσαμε ακριβώς τις ίδιες εξηγήσεις με το προαναφερθέν. Δηλαδή, αυτά που προβλέπονται και εκπαιδευόμαστε ισχύουν εφόσον δεν ειμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν τα <<σηκώσουν>> τα κανάλια. Η απορία όλων που δεν κράτησε για πολύ ήταν πως ενώ προβλέπεται η ενέργεια του εκφοβιστικού πυροβολισμού, ο εισαγγελέας διέταξε την σύλληψη του αστυνομικού με την κατηγορία των άσκοπων πυροβολισμών; Δηλαδή,ο αστυνομικός σηκώθηκε το πρωί πήγε στην δουλειά του και είπε “Δεν ρίχνω δύο μπαλωθιες στον αέρα να ξυπνήσω;” Και φυσικά η απορία δεν κράτησε πολύ γιατί όπως είπαμε έχουμε προεκλογική περίοδο και το παίξαν τα κανάλια. Αντιλαμβάνεται, βέβαια και ο πιο μωρός πως η λογική είχε αρχίσει να μας εγκαταλείπει.
  Τις επόμενες μέρες είδαμε στην γνωστή παρέλαση των πάνελ να εμφανίζονται δεκάδες άσχετοι και να εκφέρουν άποψη για το τι έπρεπε να κάνει ο αστυνομικός στην κάθε περίπτωση. Έτσι μετά την λογική άρχισε να μας εγκαταλείπει και η ακοή με όλα όσα ακούσαμε. Άλλοι μίλησαν για εκπαίδευση όταν πριν από λίγες μέρες μας εκπαίδευαν στα προαναφερθέντα, άλλοι μιλούσαν για πολιτικές εντολές λες και ο κάθε αστυνομικός είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πολιτικό του προϊστάμενο και άλλοι λέγαν για το αν σκοτωνοταν κάποιος χωρίς αυτό να έχει γίνει.
 Βέβαια, σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να μην καυτηριασουμε την τάση της πολιτείας να θέτει σε διαθεσιμότητα τον κάθε αστυνομικό, ασχέτως αν αυτός ενήργησε νόμιμα, εξημερώνοντας σε κάποιο βαθμό τα θηρία, αφήνοντας τον χρόνο να περάσει και να αθωωθεί, όπως προβλέπεται ο συνάδελφος στην συνέχεια. Δεν υπολογίζει όμως κανείς πως ο χρόνος αυτός έχει μεγάλο αντίκτυπο οικονομικό και ψυχολογικό στον αστυνομικό που θα προσπαθεί αυτός και η οικογένεια του να επιβιώσουν, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την μηδενική μέριμνα της πολιτείας στο επάγγελμα μας.
 Εμείς, οφείλουμε να στεκόμαστε στον κάθε συνάδελφο που δέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις είτε από κουκουλοφόρους είτε από γραβατοφόρους, να ευχηθούμε στους δύο τελευταίους υπομονή και κουράγιο και να ζητήσουμε, μάλλον μάταια, από την φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας να σταθούν μία φορά στο ύψος των περιστάσεων.
ΥΠ/ΚΑΣ ΒΛΑΧΟΥΔΗΣ Χρήστος
Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας και
Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών