Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

Κλεοπάτρας 6

Πολίχνη, Τ.Κ. 56533, Θεσσαλονίκη

+30 2315 558 105

+30 6971942274

info@eidikoifrouroi.gr

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕ;

                                                        Αστυνομική Βαβέλ

     Πέρασαν 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και ήδη μετράμε τρεις υπουργούς στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο τελευταίος ανασχηματισμός έφερε για 5η φορά στην θέση αυτή τον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για πάρα πολλούς, θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος σε αυτή την θέση, έχοντας στο παλμαρέ του μεγάλες επιτυχίες, όπως η σύλληψη της 17 Νοέμβρη, και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως  η ίδρυση των ομάδων Ο.Π.Κ.Ε και ΔΙ.ΑΣ. Δεν θα διαφωνήσουμε στα ανωτέρω, αλλά θα επισημάνουμε και τις αποτυχίες και τις παραλείψεις. Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Πάνθηρες και ΟΔΟΣ είναι κάποιες  από τις αποτυχίες. Σε αυτό, όμως, που θέλουμε να σταθούμε είναι οι πολλές και οι σημαντικές παραλείψεις, οι οποίες δεν αφορούν, βεβαιώς, μόνο τον συγκεκριμένο υπουργό αλλά όλους όσους θήτευσαν στον υπουργικό θώκο.
     Οι πολιτικές εξαγγελίες, γενικότερα, είναι ένα πολύ ωραίο και φανταχτερό ψέμα, το οποίο υπάρχει μόνο και μόνο προς εξημέρωση της κοινωνίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ακούσαμε και διαβάσαμε τις εξαγγελίες του υπουργού για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Η μόνη φράση η οποία μπορεί να τις ερμηνεύσει, είναι το δίστιχο του γνωστού τραγουδιου <<όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν>>. Τα κανάλια, αβανταδόροι, χειροκροτούν για ανακοινώσεις που απέχουν παρασάγγας από την κοινωνική πραγματικότητα και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Καθήμενοι, λοιπόν, στα πάνελ πολιτικοί και δημοσιογράφοι αλληλοχαιδεύονται νομίζοντας ότι οι μεν λύνουν και οι δε ενημερώνουν.
                                               Στου κουφού την πόρτα …
     Ας δούμε όμως ένα από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας πέρα από τα φανταχτερά φώτα της πολιτικής και δημοσιογραφικής ελίτ. Ένας από τους βασικούς άξονες λειτουργίας της Αστυνομίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος είναι οι επικοινωνίες. Αυτές αποτελούν τον καταλύτη που συνδέει τα Κέντρα Επιχειρήσεων με τις μονάδες του πεδίου. Έχοντας ως παράδειγμα την Θεσσαλονίκη στην οποία ζούμε και υπηρετούμε θα τολμήσουμε να πούμε πως επικοινωνίες στην ουσία, απλά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Το πιο γνώριμο άκουσμα των συναδέλφων είναι το <<ΕΠΑΝΑΛΑΒΑΤΕ, ΤΟ ΣΗΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ>> . Φανταστείτε, λοιπόν, αστυνομικούς την ώρα που κινδυνεύει πολίτης ή και ο ίδιος ο αστυνομικός να διαβιβάζουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων και εκείνο, χωρίς να ευθύνονται οι συνάδελφοι που υπηρετούν εκεί, να απαντάει <<ΕΠΑΝΑΛΑΒΑΤΕ, ΤΟ ΣΗΜΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ>>. Φανταστείτε ειδικές ομάδες της αστυνομίας να βρίσκονται εντός μεγάλων οικισμών ΡΟΜΑ ή ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται ΓΚΕΤΟ, να δέχονται επιθέσεις, να διαβιβάζουν για συνδρομή άλλων σταθμών και το Κέντρο Επιχειρήσεων να ρωτάει<<ΠΟΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ;>>. Σκεφτείτε, ότι υπάρχουν οχήματα της αστυνομίας χωρίς σταθερούς ασυρμάτους και όσες προσπάθειες διόρθωσης του συνολικού προβλήματος έγιναν ήταν από χορηγίες κάνοντας την αστυνομία ακόμη μία φορά επαίτη.  Στο σημείο αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αδιαφορία της ηγεσίας για την εκπαίδευση των τηλεφωνητών, όπου οι περισσότεροι, παρά το φιλότιμο τους, δεν  διδάχθηκαν, από εξειδικευμένα σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων, να αξιολογούν τα τηλεφωνήματα, παρά μόνο υπό την πίεση των αδαής αξιωματικών, να διεκπεραιώνουν τις, λεγόμενες, κάρτες  . Κανείς υπουργός ή στρατηγός δεν σκέφτηκε ή ακόμη χειρότερα , δεν γνωρίζει το πόσο νευραλγική και  σημαντική είναι η δουλειά του τηλεφωνητή στο 100.Πόσο κρίσιμη είναι η σωστή πρώτη εικόνα οποιουδήποτε περιστατικού. Αρκεί, μόνο , να κάνουμε κάποιες εξαγγελίες στα κανάλια ώστε να εκπληρώσουμε την πολιτική μας θέση.
                                                             Όσο θέλεις βρόντα…….
     Και μια που μιλάμε για εξαγγελίες θα θυμηθούμε εκείνη που αφορούσε τις κάμερες πάνω στην στολή των αστυνομικών, την οποία στολή την πληρώνει ο αστυνομικός από την τσέπη του. Άραγε, πόσα Ευρώ θα ξοδευτούν για την αγορά των καμερών; Και πόσο τελικά χρήσιμες είναι στην καταπολέμηση του εγκλήματος;
Για να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας, δεν είμαστε αρνητικοί για τις κάμερες, απλά από όσο γνωρίζουμε πρώτα αγοράζεις σπίτι και μετά εξοχικό. Δηλαδή, αντί να προμηθευτούν όλοι οι αστυνομικοί με φορητούς ασυρμάτους και να μην τους αγοράζουμε και αυτούς από την τσέπη μας, το υπουργείο ξοδεύει λεφτά για αγορά καμερών. Αντί να χρηματοδοτήσουμε την επίλυση των προβλημάτων των πομπών και των δεκτών στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση ξοδεύει λεφτά για να ικανοποιήσει κάποιο κοινωνικό ακροατήριο. Και θέτουμε το απλό ερώτημα. Ποιό είναι το πιο άμεσο; Η αγορά καμερών για να ελεγχθούν τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες ή η επίλυση του προβλήματος των επικοινωνιών, η οποία πιθανόν να σώσει κάποια περιουσία ή ακόμα και ζωή; Γιατί, όπως λέει  και ο θυμόσοφος λαός << Καλό το μέλι, αλλά από τηγανίτα, τίποτα>>. Ωραίες οι εξαγγελίες κύριοι των υψηλών ορόφων αλλά στα αυτιά μας ακούγονται σαν να υπόσχεται κάποιος πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας στους φιλάθλους πρωτάθλημα ενώ οι παίκτες δεν έχουν να φορέσουν παπούτσια και φανέλες.
                                                            Το παιχνίδι είναι στημένο….
   Επίσης,μέσα σε αυτόν τον χείμαρρο εξαγγελιών, πουθενά δεν ακούσαμε κάτι για το πρόβλημα των κλεμμένων συχνοτήτων. Διότι , κύριοι φωστήρες των γραφείων σας το φωνάζουμε χρόνια οτι μας ακούνε. Οι περισσότεροι εγκληματίες έχουν αγορασμένους ασυρμάτους από το εμπόριο και<<κάπως>> βρίσκουν τις συχνότητες της αστυνομίας. Ξέρετε!!! Αυτές που <<κάπως>> τις έχουν δημοσιογράφοι, νεκροθάφτες και λοιποί. Δεν ακούσαμε κάποια εξαγγελία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ίσα Ίσα που η κατοχή τέτοιου ασυρμάτου από πλημμέλημα έγινε πταίσμα. Κάποιος δικονομικός φωστήρας αποφάσισε πως πλημμέλημα θα είναι μόνο η χρήση και όχι η κατοχή. Δηλαδή, για να συλληφθεί κάποιος για χρήση ασυρμάτου με τις συχνότητες της αστυνομίας θα πρέπει ο αστυνομικός να βρίσκεται εντός του, πιθανόν, κλεμμένου οχήματος πριν και μετά την κλοπή, μαζί με τους δράστες. Και αυτό ο νομοθέτης το θεώρησε πιθανότητα πραγματικότητας.
   Τέλος θα κλείσουμε με μία πρόσκληση ή και πρόκληση. Καλούμε οποιονδήποτε από την πολιτική ηγεσία να έρθει ξαφνικά στην όμορφη πόλη μας και να βγει μία βάρδια σε ένα περιπολικό ή σε μία μηχανή της αστυνομίας και να προσπαθήσει να συνεννοηθεί με το Κέντρο Επιχειρήσεων. Αν το καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό τότε θα οδηγηθούμε όλοι στον γιατρό για ακουόγραμμα. Σταματήσαμε, όμως, εδώ και καιρό να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο γιατί, μάλλον, όσο και να διαβιβάζουμε τα πραγματικά προβλήματα μας στα κέντρα αποφάσεων, το σήμα μας δεν περνάει.
Αρχ/κας Βλαχούδης Χρήστος
Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών