ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Επίσκεψη του Προεδρείου της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας στην Υ.Μ.Δ.Θ.

Προ ημερών αντιπροσωπία της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε την Υ.Μ.Δ.Θ. Κατά τη συνάντησή μας με

τη Διοίκηση τέθηκαν προς συζήτηση θέματα όπως οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται στις 860 , όπως και ο εβδομαδιαίος προγραμματισμός υπηρεσιών.

Για το τελευταίο μας διαβεβαίωσε και η Διοίκηση και το προσωπικό ότι εφαρμόζεται και τηρείται σχεδόν απόλυτα, κάτι πολύ ευχάριστο για όλους .

Όσον αφορά τις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις καταβάλλονται προσπάθειες για να ελαττωθούν ή τουλάχιστον να εξισορροπηθούν μεταξύ συναδέλφων, όμως λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και της λειψανδρίας δεν υπάρχει περιθώριο για ουσιαστικά αποτελέσματα.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντησή μας σχετίζονται με την υλικοτεχνική αναβάθμιση της Ε.Ο.Μ. και την πιο άρτια εκπαίδευσή της, την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστούν οι ενισχυτικές υπηρεσίες από τα είδη καταπονημένα Α.Τ. , την ανάγκη ανανέωσης του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων.

Ένα επίσης σοβαρό θέμα που μας παρέθεσαν οι συνάδελφοι είναι ότι πολλοί κρατούμενοι χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να τηρείται στο δεσμοφυλάκιο ένα μικρό «φαρμακείο» και να αναγκάζονται (δεσμοφύλακες – σκοποί κρατητηρίων) να αναλαμβάνουν και υποχρεώσεις νοσοκόμου χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου.

Από τη μεριά της η διοίκηση μας γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει ενέργειες επί του θέματος, ωστόσο όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι απαράδεκτο να φιλοξενούνται πολλές φορές έως και 150 κρατούμενοι στην Υ.Μ.Δ.Θ. (κοινώς να μετατρέπεται σε ένα μικρών διαστάσεων σωφρονιστικό κατάστημα), χωρίς να υπάρχει ιατρική και νοσοκομειακή παρακολούθηση.

Το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την Ένωσή μας αλλά και τις προϊστάμενες της Υ.Μ.Δ.Θ. υπηρεσίες.

Τέλος μας επισημάνθηκε ότι τα περισσότερα από τα ανωτέρω προβλήματα πηγάζουν από τον υπερβολικά αυξημένο αριθμό κρατουμένων που φιλοξενείται. Σημειώνουμε ότι η μέγιστη χωρητικότητα των κρατητηρίων ανέρχεται στους 54 κρατούμενους ενώ στην πραγματικότητα κρατούνται πάνω από 100 και κάποιες φορές φτάνουν και τους 150.

Ως Ένωση προτείνουμε την άμεση ενίσχυση της Υ.Μ.Δ.Θ. με ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε τόσο οι μεταγωγές (εντός και εκτός Θεσσαλονίκης) όσο και η φρούρηση των κρατητηρίων να γίνονται με την προβλεπόμενη από τον κανονισμό αριθμητική δύναμη.

Επίσης προτείνουμε να υπάρξει συνεργασία είτε με τα πολυιατρεία της Δ.Α.Θ. είτε με το Κ.Κ.Κ.Θ. ώστε να επισκέπτεται ιατρός τους κρατούμενους της Υ.Μ.Δ.Θ. τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όπως και να υπάρξει μέριμνα για την καθημερινή χορήγηση φαρμάκων σε αυτούς που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής από νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από τους ανειδίκευτους, στον τομέα αυτό συναδέλφους.

Εν κατακλείδι επιβάλλεται να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) με στόχο την αποσυμφόρηση των Α.Τ. και της Υ.Μ.Δ.Θ. που έχουν αναλάβει το ρόλο σωφρονιστικών καταστημάτων (μόνιμη κράτηση κι όχι προσωρινή) χωρίς να εξασφαλίζουν ακόμη και βασικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Είσοδος μέλους ιστοσελίδας

Τα νέα της ημέρας

Δι@ύγεια