ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Επίσκεψη στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών

 

  Όλοι γνωρίζουμε πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.  Έτσι λοιπόν στα πλαίσια των ενεργειών που πραγματοποιεί η Ένωσή μας με σκοπό την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπιζει η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, θα ήταν αδιανόητο

να μην επισκεφθούμε τον άμεσο συνεργαζόμενο φορέα που δεν είναι άλλος από τις δικαστικές φυλακές Διαβατων, ώστε να διαπιστώσουμε τους λόγους για τους οποίους δυσχεραίνεται η συνεργασία των δυο υπηρεσιών. Ο λόγος για τις μεταγωγές κρατουμένων των φυλακών καθώς και την πολύμηνη παραμονή των ποινικών στο Μεταγωγών. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε από το Δ.Σ. της  Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής  Μακεδονίας χθες 14/5/15 συνάντηση με τον Διευθυντή των φυλακών Διαβατών κ. Παπαδόπουλο Αναστάσιο, ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του Μεταγωγών, αφού συγχρόνως λάβουμε γνώση και των προβλημάτων της δικής του υπηρεσίας, έτσι ώστε κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων να τεθούν τα στεγανά για μια συνεργασία με καλύτερα δεδομένα για τους συναδέλφους και των δύο υπηρεσιών.

    Κατά τη συζήτησή μας με τον Διευθυντή,του θέσαμε κάποια ζητήματα, όπως αυτό της παραμονής ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια του Μεταγωγών, γεγονός το οποίο από μόνο του αντίκειται στον σωφρονιστικό κώδικα, καθώς και στους διεθνείς κανονισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης κάναμε λόγο για τις δεκάδες μεταγωγές που πραγματοποιούνται καθημερινά τόσο σε νοσοκομεία όσο και στα δικαστήρια με αποτέλεσμα την καταπόνηση των αστυνομικών. Από πλευράς του ο κύριος Διευθυντής, για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτηρίζεται από απόλυτη υπευθυνότητα και διάθεση συνεργασίας, μας ενημέρωσε πως ουκ ολίγες φορές έχει ενοχλήσει τους αρμοδίους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις, αφού είναι γνώστης των παραπάνω προβλημάτων.  
    Ιδιαιτέρως τονίστηκαν από πλευράς του οι ελλείψεις προσωπικού φύλαξης και ιατρών, οι οποίες σε συνδυασμό με το χωροταξικό πρόβλημα της φυλακής, η οποία φιλοξενεί ήδη τριπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τις δυνατότητες της, έχει ως αποτέλεσμα το βάρος των μεταγωγών και της φιλοξενίας των κρατουμένων να έχει μετακυλήσει στην ΕΛΑΣ.  Το συμπέρασμα που προέκυψε και από τις δύο πλευρές είναι πως λόγω των ελλείψεων αυτών είναι φανερό ότι στα κρατητήρια του Μεταγωγών καθώς και σε άλλων υπηρεσιών έχουν δημιουργηθεί παράλληλες μικρές φυλακές, όπου οι αστυνομικοί καλούνται να διαχειριστούν ένα ξένο προς αυτούς αντικείμενο, δηλαδή τον σωφρονισμό των κρατουμένων. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι να μην επιτυγχάνεται ο σωφρονισμός, αναμφισβήτητο συστατικό στοιχείο και στόχευση της επιβαλλόμενης ποινής, συν τοις άλλοις να αναφέρουμε και την χορήγηση φαρμάκων στους παθόντες, από άνευ αρμοδιότητας και εξειδίκευσης προσωπικό.
     Η Ένωσή μας έχοντας πλέον μια πλήρη εικόνα της επικρατούσας κατάστασης είναι έτοιμη να καταθέσει προσεχώς τις προτάσεις της προς τα συναρμόδια Υπουργεία, αναμένοντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. 

 

 

Είσοδος μέλους ιστοσελίδας

Τα νέα της ημέρας

Δι@ύγεια