ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

ΥΜΕΔΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μια σύγχρονη απάνθρωπη φυλακή.

ΥΜΕΔΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μια σύγχρονη απάνθρωπη φυλακή.

   Προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα την 04/11/21 η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ.Σοφία Νικολάου, θέλοντας να εκθέσει την τραγική κατάσταση υπό την οποία λειτουργεί η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα θέσαμε στην κ.Γραμματέα το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα των μεταγωγών ποινικών κρατουμένων σε νοσοκομεία και δικαστήρια από τους Συναδέλφους μας και όχι από την εξωτερική φρουρά των φυλακών Διαβατών όπως προβλέπεται, καθώς είναι και ένας από τους βασικούς λόγους σύστασης της. Η διαχρονική ανεπάρκεια της πολιτείας στην επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος έφερε ως προσωρινή λύση την επί 21 συναπτά έτη παροχή συνδρομής της Ελληνικής Αστυνομίας προς την εξωτερική φρουρά των φυλακών μετατρέποντας την δεύτερη ως ξενιστή οργανισμό σε βάρος της πρώτης και φυσικά μεταμορφώνοντας την έννοια της προσωρινής συνδρομής σε μόνιμη, έχοντας καθημερινά δεκάδες αστυνομικούς να απασχολούνται σε καθήκοντα αλλότρια αντί της αστυνόμευσης των πολιτών.

  Όλα τα παραπάνω όμως είναι η μία πτυχή του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος. Η σημαντικότερη και πλέον χείριστη όλων είναι η μετατροπή της ΥΜΕΔΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε μια σύγχρονη απάνθρωπη φυλακή με τους κρατούμενους να στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον για εβδομάδες ολόκληρες, στερούμενοι βασικών τους δικαιωμάτων όπως αυτά του προαυλισμού, των δραστηριοτήτων και άλλων πολλών. Η στρέβλωση αυτή προέρχεται από την διαχρονική  άρνηση παραλαβής αυτών των ανθρώπων από το ΓΚΚΘ επικαλούμενο διάφορες δικαιολογίες κάθε φορά για την μη παραλαβή τους. Συνέπεια δε αυτού είναι να στοιβάζονται στα κελιά της ΥΜΕΔΙ 100 και 150 ποινικοί κρατούμενοι μα και πάνω απ'όλα άνθρωποι, με τους συναδέλφους μας να μετατρέπονται σε δεσμοφύλακες, ψυχολόγους , γιατρούς, νοσοκόμους  και ότι άλλο χρειαστεί ώστε να διαχειριστούν αυτήν την άθλια κατάσταση. Καθήκοντα φυσικά τα οποία δεν απορρέουν από κανέναν κανονισμό καθώς οι αστυνομικοί ξεκάθαρα δεν είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

  Αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα μεταφέραμε στην κυρία Γραμματέα καταθέτοντας ως Ένωση της προτάσεις μας ώστε να τερματιστεί επιτέλους αυτή η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπηρεσία και οι φιλοξενούμενοι αυτής. Από πλευράς της η κ Γραμματέας μας ενημέρωσε πως δρομολογούνται εξελίξεις για την βελτίωση των υπάρχουσων συνθηκών με γνώμωνα την οριστική απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από της πάσης φύσεως μεταγωγές ποινικών κρατουμένων στο προσεχές μέλλον, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως το θέμα της μακροχρόνιας παραμονής των κρατουμένων στην ΥΜΕΔΙ θα επιλυθεί άμεσα.

   Δυστυχώς όμως και  παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς τους αρμόδιους, για ακόμη μια φορά οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν καθώς είχαμε  μια αυτοκτονία κρατούμενου στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Το θλιβερό αυτό συμβάν έρχεται να πιστοποιήσει με τον πιο άσχημο τρόπο την ανευθυνότητα των αρμοδίων ως προς την διαχείρηση της  επι σειράς ετών στρεβλής αυτής  κατάστασης, οδηγώντας παράλληλα τους Συναδέλφους μας οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή , ως σύγχρονες Ιφιγένειες στον βωμό της αλληλοσυγκάληψης και των παραλείψεων, ώστε να εκτελεστούν με το επαχθές μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ως Ένωση Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουμε την αμέριστη νομική και ηθική συμπαράσταση μας προς τους Συναδέλφους μας και καλούμε συγχρόνως τόσο την πολιτική όσο και την φυσική μας ηγεσία να άρουν άμεσα το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας σε βάρος των Συναδέλφων και σύγχρονος να θέσουν ένα υπεύθυνο πλαίσιο λειτουργίας της ΥΜΕΔΙ  Θεσσαλονίκης μακριά από πάρεργα και ασάφειες. Είναι ώρα για ριζικές αλλαγές στο Αστυνομικό Σώμα και τις υπηρεσίες του και όχι για εξεύρεση αποδιοπομπαίων τράγων, ώστε να κρύβονται οι παραλήψεις και η ανευθυνότητες.

 

Είσοδος μέλους ιστοσελίδας

Τα νέα της ημέρας

Δι@ύγεια