ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Φύλαξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων από την Ελληνική Αστυνομία

Θεσσαλονίκη 22/06/2022

      Αρ.πρωτ.       30/2022

 

Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ Παναγιώτη

           2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. ΤΣΙΑΡΑ Κωνσταντίνο

           3) Τον Υπουργό Υγείας κ. ΠΛΕΥΡΗ Θάνο

Κοιν: 1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο

         2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο

         3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΣΚΟΥΜΑ Κωνσταντίνο

 

Θέμα: Φύλαξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων από την Ελληνική Αστυνομία

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί με την αφορμή ενός ακόμη δυσάρεστου περιστατικού παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων από τους γονείς τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης ερχόμαστε ως Ένωση να αναδείξουμε για πολλοστή φορά το διαχρονικό μείζον πρόβλημα της φύλαξης από την Ελληνική Αστυνομία, εντός των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων  ασυνόδευτων ανηλίκων τέκνων κατόπιν εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης φυλάσσονται από τους Συναδέλφους μας, κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας  αδερφάκια ηλικίας από Δύο έως Δεκατεσσάρων ετών τα οποία ενδεχομένως πέραν των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν να υποφέρουν και από ψυχικές διαταραχές. Φυσικά τα ανωτέρω δεν είναι τα μοναδικά αφού  εκτελούνται τέτοιου είδους φυλάξεις και σε άλλα Νοσοκομειακά Ιδρύματα της πόλης, δημιουργώντας έτσι έναν γόρδιο δεσμό στο πρόβλημα της αστυνόμευσης. Την ζοφερή αυτή πραγματικότητα μιας ακόμη άσχημης οικογενειακής ιστορίας καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά δεκάδες αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι λαμβάνουν τον ρόλο του παιδαγωγού και της νταντάς, απέχοντας παρασάγγας από τα πραγματικά τους αστυνομικά καθήκοντα. Είναι αδιανόητο να απασχολούνται εβδομαδιαίος πάνω από 100 αστυνομικοί σε τέτοιου είδους αλλότρια καθήκοντα, την ίδια ώρα όπου η εγκληματικότητα στην πόλη αυξάνεται ραγδαία. Είναι αδιανόητο επίσης να δίδονται με τέτοια άνεση εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες φυσικά βασίζονται σε απαρχαιωμένες διατάξεις θεσπισμένες σε εποχές προ αμνημονεύτων χρόνων, ώστε να καθίστανται οι αστυνομικοί υπεύθυνοι για την φύλαξη ανηλίκων, αντί κάποιας υγειονομικής- κοινωνικής δομής.

  Κύριοι Υπουργοί δεδομένης της παρούσης υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και των βημάτων των οποίων έχουν γίνει για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από τέτοιου είδους πάρεργα με το πιο πρόσφατο εκείνο της παύσης των μεταφορών των ψυχικά ασθενών ατόμων προς τα ψυχιατρεία, ζητούμε την άμεση λήψη πρωτοβουλιών ώστε και οι φυλάξεις ασυνόδευτων ανηλίκων τέκνων να πάψουν να βαραίνουν την εργασιακή καθημερινότητα του αστυνομικού. Σε εποχές που το έγκλημα οργιάζει δεν είναι δυνατόν ο αστυνομικός να μετατρέπεται σε κοινωνικό λειτουργό ή νοσοκόμο, αντί του προστάτη του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας των πολιτών.

 Κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η τροποποίηση του άρθρου 97 του ΠΔ 141/91, καθώς και οποιαδήποτε παρεμφερούς διάταξης, ώστε σε συνδυασμό με την δημιουργία κατάλληλων δομών οι οποίες θα απαρτίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό να απαγκιστρωθούμε επιτέλους και από αυτό το πάρεργο.

   Οι καιροί όπου η αστυνομία έπρεπε να είναι πανταχού παρούσα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν περισσεύει κανένας αστυνομικός ώστε να διατίθεται σε αλλότρια καθήκοντα.

 Αναμένουμε λοιπόν τις πρωτοβουλίες σας ώστε να διορθωθεί και αυτή η επί σειράς ετών στρεβλή κατάσταση.

Είσοδος μέλους ιστοσελίδας

Τα νέα της ημέρας

Δι@ύγεια